W przemyśle spożywczym cząsteczki występują w proszkach, emulsjach lub zawiesinach. Właściwości żywności i napojów, takie jak zapach i smak, konsystencja, wygląd, kolor, trwałość, okres przydatności do użycia oraz właściwości reologiczne są w dużym stopniu zależne od cząstek stałych w produktach, szczególnie od ich rozkładu wielkości i ładunku powierzchniowego.
Dla przykładu rozkład rozmiaru cząstek jest istotny przy określaniu pylnych i transportowych właściwości suchych proszków czy właściwości sensorycznych lodów, czekolady, ketchupu itp.; potencjał zeta cząstek żywności determinuje okres przechowywania żywności dla niemowląt. Analiza rozmiaru cząstek jest bardzo ważna dla procesów rozdrabniania produktów spożywczych, np. homogenizacji mleka czy mielenia mąki. Określanie rozmiaru może odbywać się przy zastosowaniu dynamicznego rozpraszania światła, dyfrakcji laserowej czy Zasady Coultera, zaś potencjał zeta można określić przez elektroforetyczne rozpraszanie światła.